Blommor dygnet runt

Runt det centrala torget Plosjtjad Gorkova i Nizjnij Novgorod finns inte mindre än tre dygnet runt-öppna blomsterbutiker. Jag tror att det är fler än antalet dygnet runt-öppna apotek. På ulitsa Belinskovo finns en blomstermarknad som också sägs vara igång dygnet runt. Och i området där jag bor finns också blommor till försäljning 24 timmar om dygnet. Att ryssar (framförallt ryska kvinnor) gillar blommor har jag fått höra mer än en gång. Men dygnet runt, verkligen? Varför är blomsteraffärerna öppna, när kollektivtrafiken mer eller mindre slutar gå vid halv elva-tiden? Är det någon som kan förklara för mig varför man skulle vilja köpa eller få blommor klockan fyra på natten?

Jag har försökt få svar på frågan hos vänner och bekanta. Det vanligaste svaret är att män köper blommor för att be om ursäkt. Kanske har de varit otrogna och köper blommor på vägen hem för att stilla sitt dåliga samvete… Vilket förstås verkar otroligt genomskinligt. Och finns det verkligen så många otrogna ryska män att man kan bygga en hel affärsverksamhet på bara dem som kunder?

Detta inlägg publicerades i Rysk kultur och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Blommor dygnet runt

  1. elinor skriver:

    haha, vilken rolig grej! Kanske är det knark i blommorna?

  2. storsvitjod skriver:

    Du får väl hänga med lite i nattlivet…. 😉

    Har själv varit med om att folk på nattklubbar gått och köpt blommor till blivande eller nuvarande flickvänner. Klart att det finns en marknad.

    För det andra så är lönerna för folk som jobbar i blomsterbutiker i Ryssland så låga att det antagligen inte behöver säljas så mycket för att det ska löna sig att hålla öppet. Sen får du ju inte glömma bort den ”teknologiska rasten” som alla officiellt sett dygnet-runt-öppna affärer verkar ha. Den brukar ju innebära att stället är stängt minst en timme i gryningen.

  3. Åsa Ljungkvist skriver:

    Bara sett en gång faktiskt – en ganska full kille som kom fram till oss utanför Rok-bar och frågade var man kunde köpa blommor. Men då var klockan bara typ halv elva. Men visst, det låter ju logiskt. Spontant och härligt och ryskt romantiskt… 🙂

Lämna en kommentar