Kontroversiell biograf hotas av stängning

Skrev för en månad sedan om ett besök på nedläggningshotade biografen Rekord. Jag gillar Rekord och följer händelseförloppet lite på håll. På ryska facebookvarianten vkontakte.ru finns en grupp med över tusen medlemmar som engagerar sig för att bevara biografen och på lördag planeras en demonstration för dess fortlevande (demonstrationen har inget tillstånd, därför uppmanas deltagarna låta bli att ropa slagord).

Pengar saknas är den officiella förklaringen till den kommande (eventuella) stängningen. I Nizjnij Novgorod-utgåvan av Novaja Gazeta skriver förre chefen för företaget som Rekord ingår i att konkursen har drivits fram avsiktligt, efter flera år av minskade statsbidrag. Han skriver också att det blivit svårare och svårare att driva biografen så som de anställda vill, eftersom kulturdepartementet allt för gärna vill lägga sig i. Läs mer här.

Jag har varit förvånad över det djärva filmutbudet (framförallt frontline-visningarna, som jag skrev om sist) och över debatterna som följt filmerna och tänkt att det visst verkar finnas hopp för yttrandefriheten i Ryssland. Men nu verkar frontline-filmerna ha plockats bort ur tablån. Igår tänkte jag gå och se den amerikanska dokumentärfilmen Vlast (Power) om Michail Chodorkovskij (den visades på SVT i våras med titeln Rysk rättvisa). Men det var en helt annan film som visades, och alla flyers och affischer om kommande frontline-visningar var försvunna. Har svårt att tro att det är en slump. På biografens sida på vkontakte står det att det är en del ändringar att vänta framöver, ”men inte till det bättre”. Så jag antar att det finns en möjlighet att biografen får vara kvar, men med ett utarmat utbud. Nästan lika trist det.

Detta inlägg publicerades i Kultur och nöje i Nizjnij, Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar