Alla dörrar leder till gud

Vi såg förstås mer i Kazan förra helgen än bara prydnadskatter. Den här fantastiska byggnaden ligger lite utanför staden och är under ständig produktion sedan 1992. Vad är det? Alla religioners tempel kallas den och hjärnan bakom det hela är en konstnär och filantrop vid namn Ildar Khanov. I Kazan är han även känd för att på någon sorts magisk väg bota folk från alkoholism och drogmissbruk och liknande. Han har sagt att när templet är klart ska det ha 16 kupoler, en för varje världsreligion. Tanken är typ att det bara finns en gud, men olika dörrar. Tyvärr fick vi inte komma innanför dörrarna den här gången. Tydligen finns det inte så mycket att se där inne än så länge, eftersom det kostar en del att smycka stället även invändigt…

Ta sig dit: Buss till Arakchino stop. Ta bussen från järnvägsstationen. Det går att fråga där vilka bussar som går dit. Alla vet. Sägs det.

Kazan, som är befolkat av både muslimska tatarer och ortodoxa ryssar och en del andra etniska minoriteter, sätter en viss ära i den fredliga samlevnaden mellan folk från olika religioner och kulturer. Här finns ett väldigt vackert Kreml, med både en fantastiskt tjusig moské och ortodox kyrka. Och det verkar vara betydligt mer turister och business business här än i Nizjnij Novgorods Kreml. Med anledning av någon slags studentolympiad 2013 renoveras och restaureras dessutom gator och byggnader överallt, i väldigt högt tempo.

Detta inlägg publicerades i Resa och märktes . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar