Böcker om Ryssland på svenska

Jag ägnade några sommarkvällar att plöja igenom några böcker om Ryssland som getts ut på av svenskspråkiga författare de senaste åren.

Anna-Lena Laurén: “De är inte kloka de där ryssarna”
Anna-Lena Laurén är en finlandssvensk journalist som under flera år varit utrikeskorrespondent stationerad i Moskva. Här skriver roligt och med hatkärlek om sina samlade erfarenheter av ryssar och den ryska kulturen – allt från hur man köar till varför ryssarna är skeptiska till västerländsk demokrati. Det är personligt skrivet, nästan som att läsa en bok av en kompis.

Anna-Lena Laurén: “Sedan jag kom till Moskva”
Coola utrikeskorrespondenten söker kärleken i Moskva. Anna-Lena Laurén, igen, skriver om sin jakt efter en partner och männen hon träffar. Ingen tungviktare, men det är intressant att få en inblick i en utrikeskorrespondents vardagsliv. Sen är det ju roligt när hon dissar en dejt med ursäkten att hon är i Georgien och bevakar ett krig. Ibland har man viktigare saker för sig…

Jan Blomgren: “Moskva tror inte på tårar”
Gedigen grundkurs i Rysslands nutidshistoria. Den politiska utvecklingen sedan Sovjetunionens kollaps återges genom möten med människor runt om i det väldiga landet. Vi kommer nära vardagen bakom rubrikerna, samtidigt som vi får en inblick i det politiska spelet bakom kulisserna i Kreml.

Amanda Lövqvist: “I väntan på Lenins begravning”
Amanda Lövqvist har intervjuat unga aktivister från alla möjliga politiska läger i Ryssland. Gemensamt är att de, utifrån sina egna ideologiska ståndpunkter som inte alltid verkar helt demokratiska för en västerlänning, kämpar för ett bättre Ryssland. Några djupare politiska analyser bjuds det inte på, men det är toppen att få läsa om unga engagerade ryssar. Dock kunde intervjuerna ha redigerats mer och bättre.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s